Experienţă scurtă la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală – Băile Felix

      Probabil, pentru mulţi dintre noi stagiul de parctică de la Felix, a fost oarecum atracţia semestrului, dintr-un anumit punct de vedere. Experienţele acumulte sunt proaspete încă, aş putea să vă povestesc chiar de la primele ore până ieri, când am intrat în ultima săptămână a primului semestru. Spitalul de recuperare din Felix, a fost locul unde ne-am lovit de „adevărata” faţă a kinetoterapiei. Mulţi dintre noi, aici am conştientizat ce înseamnă terapie prin mişcare, şi nu numai, văzându-i pe pacienţi şi pe kinetoterapeuţi muncind cot la cot. A  fost un „impact” necesar: ne-a deschis minţile, urechile, ochii şi sufletul. Deşi meseria de kinetoterapeut presupune purtarea unor „măşti”, totuşi la început, ca şi studenţi, ne-a fost imposibil să nu avem reacţii în „interiorul” nostru la diverse cazuri. Pe lângă multe informaţii ştiinţifice din domeniu, din care o grămadă s-au pierdut şi o altă grămadă s-a tipărit în creierul nostru, aspectele psihologice privind relaţiile  kinetoterapeuţilor cu pacineţii, cu siguranţă nu s-au şters. Uneori am fost atenţi, mai degrabă, la un anumit tip de comportament decât la un exerciţiu propriu-zis. Primul contact cu pacientul ne-a rămas fixat, de atunci pentru totdeauna (eram mai emoţionaţi decât ei, orice mişcare ni se părea ieşită din comun; era cu totul aparte…deşi nu făceam o mare scofală, nu ne opream din transpiraţie). De multe ori am fost puşi în situaţii ciudate, fiind primul an în care am venit în practică, nu ştiam exact cum stau „treburile”, dar am rămas surprinşi de înţelegerea cu care am fost trataţi.

Spitalul de Recuperare- Băile Felix

Ce mi-a plăcut în mod deosebit: spitalul din Felix, nu este un spital oarecare (cum sunt în general spitalele din ţară). Aici ne-a întâmpinat o atmosferă mai familială, mai prietenoasă, fără distanţa aceea între „halat alb” şi pacient. Cu timpul am reuşit să fim mai „activi”, mai de „folos”. Acestea erau clipele cheie, în care simţeam pe pielea noastră kinetoterapia.

Mulţumiri tuturor kinetoterapeuţilor, personalului spitalului pentru: înţelegerea situaţiei de „kineto 3 ani”, răbdarea, suportul şi ajutorul oferit. Mulţumim pacienţilor pentru colaborare şi încrederea acordată.

Această experienţă nu trebuie să se oprească aici.Spitalul de Recuperare Medicală-Băile Felix

Sănătate!

Colegii, voi cu ce aţi rămas din experienţa asta (în articol am generalizat, dar aş vrea să ştiu şi individual)? Colegii mai mari, amintiri de la Spitalul de Recuperare Felix? Cine a lucrat în Felix? Cum văd profesorii acest stagiu şi pe stundeţii în practică?  Sigur aveţi ceva de adăugat, amintit sau povestit!

This entry was posted in kineto noi "3". Bookmark the permalink.

26 de răspunsuri la Experienţă scurtă la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală – Băile Felix

 1. pasztayzoltan spune:

  Stagiu Clinic

  Dupa experienta mea atat la catedra cat si profesionist si expert in acest domeniu ma pune pe ganduri .

  Parearea voastra de azi comparativ cu parerea promotiilor de acum 10 ani .??!!??
  Ceva Nu functioneaza , ceva e neuns, ceva e periculos de tot , pe undeva este praf si scartatie rau si lacrimeaza ochiul profesionistului .
  Forma de manifestre , a studentilor de atunci , forma de manifestare la practice a mukltora de azi ( mai mult la masterate ) .
  Avem calculatoare , avem referate copiate , avem mini prezente , maxim dorinte , avem libertate , Nu ne putem exprima , multi nu avem notiuni de baza de anatomie , biomecanica si fiziologie
  Cum sa mai discutam de patologie si de diagnostice , sau de aici in colo abordarea cazurilor .
  Din viziunea mea voi acum construiti ceva pe un teren foerte mlastinos si nasol . Chiar si cei care doriti , vreti , va intereseaza, si sunteti prezenti.
  Sitemul acesta Nu este cel adecvat .
  Traim cu speranta ca va fii cu mult mai altfel cat de curand .
  Voi sa vreti , voi sa ne intrebati, Vom reusii impreuna !!
  Cu drag
  Zoltan Pasztay

  • zaicu georgiana spune:

   va rog frumos sa-mi recomandati un kinetoterapeut bun in baile felix.am avut acum 2 luni si jumatate un accident la ski (entorsa gr 3 cu smulgere osoasa spina tibiala externa).multumesc

 2. Csabi spune:

  Pasztay Zoltan:
  Aveţi dreptate. Din păcate, suntem victimele unui sistem bolnav (cronic). Deşi, ştim că oarecum depinde de noi să dorim, să vrem să învăţăm, dar uneori parcă nici ambiţia, nici dăruirea nu sunt de ajuns.
  Cu siguranţă avem de lucrat din toate punctele de vedere, să percepem că fără anumite baze vom fi întotdeauna instabili. Unii au înţeles, alţii mai puţin. Totuşi să rămânem optimişti, realişti şi împreună s-o ducem până la capăt.
  Mulţumim pentru sprijin şi devotament!

 3. pasztayzoltan spune:

  Am trecut si de examenele de licenta din februarie , am constatat ca unii dintre voi au asistat !!
  Felicitari ! A fost o idee minunata .
  Asa se culeg informatii asa se obtin rezultate mai bune , asa complectezi o imagine despre examne colegi si cadre didactice etc !

  ZzOLTAN pASZTAY

 4. Csabi spune:

  A fost o experienţă interesantă, necesară care o să ne ajute. Noi vă mulţumim că am fost primiţi să audiem.

 5. O zi buna ,
  Vom realiza mai mult , daca >>>>
  abordam ceva concret si vom face cursuri!, projecte in domeniu!

  Din pacate obser tot mai mult ca apar bloguri fara ……………rezultate concrete, in kineto .
  Tarnsmit cursuri , cu nemiluita si prosteti !!
  Avati grija de unde luati informatii.
  Va stau la dispozitie cu clarificarea si CONFIRMAREA UNOR AFIRMATII in domeniu.
  Cu drag
  ZP.

 6. Mariana Foltic spune:

  Bunaziua, domnule profesor, ma bucur sa vada ca incercati sa intretineti si sa dezvoltati kinetoterapia. Vreau sa va spun ca sunt foarte mandra ca am terminat facultatea la Oradea si am avut onoarea sa va am ca profesor. Acum sunt in Cluj, si deabia acu am reusit sa imi dau seama de diferenta imensa care este intre facultatea de kinetoterapie di Oradea si cea din Cluj. Am colege de munca care au terminat la Cluj dar…..intelegeti ce vreau sa zic. Im aduc aminte cu mult drag de orele petrecute in Spitalul de Recuperare, si as mai vrea, sunt multe de invatat. Am sa ma intarc in Oradea si sigur voi face o vizita la spital, sa-i mai revad pe domnii profesori de acolo. Va salut! Mult repatect!

 7. pasztayzoltan spune:

  Sanatate multa Mariana .
  Aprecierile tale sunt pentru noi totii si aprecierile pentru voi .
  Se confirma cele relatate de tine , prin numarul mare de masteranzi de la Cluj si alte centre care sunt actualmente studentii mei ( nostrii )la masterat ( Kinetoterapie in pediatrie, Kinetologie generala si Kinetoterapie in afectiuni neurologice .)
  Important e colaborarea pe aceste forumuri si bloguri .
  Suntem si noi mandrii prin voi !!
  Sper sa fim si pe viitor cu cei care sunt pe acest blog studentii nostrii dragi ., viitor masteranzi .
  Chiar va rog sa promovati ideea sa vina cat mai multi la admitere la noi , si la masterate care sunt ft B .
  Mult succes in viata Mariana (Foltica) si …..!
  Cu drag
  Zoltan Pasztay

 8. diana spune:

  Buna ziua la toata lumea,
  Poate ma puteti ajuta. Imi fac lucrarea de master referitoare la autonomia kinetoterapeutilor din tarile membre ale WCPT si Romania. As dori sa stiu ce credeti despre situatia actuala.
  Daca de poate sa imi raspunde-ti la cateva intrebari:
  1 Practicati in domaniul kinetoterapiei?
  2. Sunteti absolvent sau student al unei facultati cu profil de kinetoterapie?
  3. Aveti autonomie de practica sau urmati instructiunile altor profesii medicale?
  4. Practicati in sistemul de stat sau privat?
  5. Ce parere aveti de legislatia in vigoare. Va ajuta la practicarea meseriei ?
  6. A-ti dori ca sa aveti mai mult sprijin din partea ministerului muncii si samatatii cu privire la legislatia in vigoare si dreptul de practica? In ce mod?

  Va multumesc anticipat
  Diana G.

 9. Csabi spune:

  Diana, cu siguranţă sunt persoane din domeniu care intră pe acest blog şi ar putea să te ajute, poate ar fi bine să laşi o adresă de e-mail, eventual. Mult succes la lucrare.
  Ciao.

 10. diana spune:

  giuradiana@hotmail.com

  Multumesc pentru raspuns.
  Diana G.

 11. pasztayzoltan spune:

  Diana ,
  Referitor la autonomia kinetoterapeutilor , doar atat :
  In orice tara se lucreaza in echipa si are drepturi dar si obligatii cu multa responsabilitate si stie deontologie !
  Ar fii bine sa fie si la noi un dialog pe aceasta tema a celor care cred ca chiar in facultate au devnit kinetoterapeuti dupa doua sedinte de masaj si doua cursuri de patologie !!!
  Le e frica sa se apuce de un caz , sau sa abordeze chiar lucrarea de licenta , cu responsabil;itate , cuvantul dat nu respecta si asa mai departe . Mai avem pana vom fii kinetoterapeuti adevarati , si nu sali dotate si omul prezent doar intr-un halat alb frumos calcat si dupa mai multi pacienti !!

  Kinetoterapeutul are nevoie de colaborarea obligatorie cu medicul si de recomandarea medicului specialist , indiferent de cazuistica ( sau foaie de observatie semnata de acestaa , scrisoarea medicala a acestuia , etc ! Indicatiile contraindicatiile necesare )

  La intrebariel tale un singur raspuns , Am avut unma din primele autorizatii de functionare din tara dupa 1989 in domeniu si sunt 100 de cazuri care vin si sunt rezolvati , dupa ce unii spun ca au facut cu ei kinetoterapie !
  Eu propun sa nu ne ocupam de legislatie , de sistemme , ci de cunostiinte pe cazuistica si direct practic .
  Nu exista sabloane 100 % , ci asemanari ce pot fii identic intr-o afectiune .

  Bafta la examenul de master .

  Zoltan P.

 12. DUME MIRELA DANIELA spune:

  sunt studenta la kinetoteraoie anul trei in oradea si as vrea sa fac si eu voluntariat undeva chiar imni doresc sa mai invat si eu cate ceva si sa lucrez cu persoane cu deficiente de ;lanoi din oras da sincer nu prea stiu nimiuk despre asa ceva si as vrea sa ma ajutati daca se poate astept raspunsul vostru mersi mult

 13. Csabi spune:

  Ciao. Felicitări Mirela pentru atitudinea ta, porneşti cu un pas important spre kinetoterapie, bravo. Poţi face voluntariat la căminul de bătrâni „Sfântul Martin”, la centrul de sindrom down, la fundaţia de scleroză multiplă etc. presupun, aici am avut şi noi ocazia să facem activităţi de voluntariat. Stai liniştită că o să ai cu cine să vorbeşti, să discuţi despre asta, cu siguranţă te vor ajuta şi te vor îndruma, te poţi baza pe profesorii noştri.
  Numai bine.

 14. Gabriela spune:

  Buna seara!Sunt din Iasi, studenta in anul II la balneofizicokinetoterapie si la fel ca Mirela mi-as dori sa fac voluntariat insa nu prea stiu unde..Ma puteti ajuta?..Multumesc

 15. Csabi spune:

  Gabi, cu mult curaj poţi întreba profesorii care îţi predau. Voluntariatul îţi oferă o şansă inegalabilă de a învăţa, din păcate mulţi dintre colegii noştri nu vor să înţeleagă (în SUA de exemplu e ceva firesc să faci voluntariat, dar asta e o altă poveste…). Centre de specialitate, spitale de recuperare, spitalul judeţean cu secţii de profil, grădiniţe, centre de persoane vârstnice, şcoli cu educaţie specială, iată câteva instituţii unde se vor bucura de ajutorul tău. Baftă.

 16. Gabriela spune:

  Multumesc mult..chiar ma voi interesa..

 17. Yloz spune:

  Voluntariatul este un izvor de cunostiinte teoretico-aplicative -practice dar si de o inalta tinuta de comportament mai nou decat in banci, la cursuri sau la seminarii de hai sa ma misti !
  ZP

 18. Eliza spune:

  Buna seara!
  Observ cu mare placere ca in scris sunteti forte interesati de „VOLUNTARIAT”!!!Dupa mine acest lucru este atunci eficient daca ai cunostiinte minime teoretice si incerci, „gusti” terapia prin propria ta mana!!
  Am ocazia sa vad spectacol „VARIETATI”. Nu sunt doua persoane care sa actioneze identic in aceeasi situatie. Din pacate mai avem situatii cand fisele de tratament nu contin obiective kinetice, doar diagnosticul, dar si el nu in ordinea prioritatii kinetice. Ce poate face un student voluntar in aceasta situatie??? Apeleaza la terapeutul titular si fixeaza obiective dupa nivelul lui?? Intreaba medicul?? Evalueaza clinic pacientul?? Are competenta?? Are timp pt acest lucru? Aplica EXERCITII?? Vedeti sunt multe-multe intrebari pe care le pun eu. Voi obisnuiti sa trageti linie dupa o zi de practica si sa va intrebati : ce am invatat? ce n-am stiut? unde am indraznit sa intervin?
  unde n-am avut curaj? Indrazniti sa intrebati despre motivatia terapeutului legat de una sau alta tehnica, mijloc terapeutic?? Relationati cu terapeutii titulari??
  Cel mai pozitiv lucru pe care l-am observat este ca aveti habar de cum trebuie transferat un pacient grav!!!Felicitari!!!
  Din TOATE institutiile de specialitate(spitale, sanatorii)pacientii vin fara a fi fost transferati in conditii decente de pe scaune rulante sau din pat.
  Aceasta dovedeste ca in scolile romanesti nu se pune accent pe manipularea decenta a pacientilor!!! De aici incepe KINETOTERAPIA!! Nu de la fixarea bicicletei ergometrice sau a benzii rulante.
  Despre parerile mele, nu chiar pozitive, mai bine NU!!
  Cautati sa si invatati in timpul voluntariatului,nu numai sa ajutati, deoarece ajutorul nu este FACILITARE!! Terapeutul trebuie mai intai sa faciliteze si doar la neputinta sa ajute!!! Dar care sunt mijloacele de facilitare???
  Va doresc curaj si indraznela, dar bazata doar pe ceva cunostiinte teoretice.
  Va astept cu drag la VOLUNTARIAT!!(Spitalul elibereaza adeverinta pe perioada de voluntariat! Ne se stie niciodata unde veti avea nevoie de asaceva.) Sincer!! Nu va musc!! Ha, ha… EP

  • Roxana Birau spune:

   Buna ziua,nu stiu daca mai functioneaza acest blog, dar asa avea o intrebare: daca sunt viitoare studenta in anul III la KMS, pot sa vin in spital la Felix sa fac practica? as dori tare mult sa am aceasta ocaziea. Va multumesc.

   • Csabi spune:

    Da, mai funcționează blogul la nivel de comentarii, întrebări și răspunsuri, în schimb nu mai apar posturi și articole noi. Cu siguranță poți face, se depune o cerere la conducerea spitalului și se stabilesc regulile jocului. Mai mult decât atât, ai de partea ta legea voluntariatului! Mult succes!

 19. toto spune:

  salutari, as dori sa fac voluntariat la spitalu clinic de recuperare din felxi si as vrea sa stiu cum sa procedez

  ce acte sau ce recomandari as avea nevoie.

  ms.

  • Csabi spune:

   Toto, din câte ştiu trebuie să depui o cerere la conducerea spitalului, aşa am făcut şi eu la rândul meu. Dacă ţi-o semnează înseamnă că eşti pe direcţia bună. Baftă şi spor, nu în ultimul rând felicitări. Însă dacă ai o recomandare de la un medic, profesor, kinetoterapeut, nu cred că strică.

 20. ai dreptate cu sistemu medical.
  io am terminat 3 ani de balneofiziok si am cunostinte slabute de baza
  care sa-mi dea un imbold inc domeniu kineto-recuperare.
  de ce?
  pt ca nu am facut o practica serioasa,asta-i una
  apoi anatomia, fiziologia si rexupereare medicala nu prea stiu.
  Ar trebui sa se faca practica serios adica fiecare student sa puna mana in fiecare zi 2-3 ore sa lucreze cu pacientii si sa invete programele(ex) de recup.
  anatomia invatat cu oasele pe masa in laborator.
  profii sa ceara studentului sa stieminim de 7 ….si ar mai fi de spus

 21. Csabi spune:

  Marius, e vechea problemă complexă şi nerezolvată. Un lucru ar trebui să înţeleagă fiecare student: STUDIU INDIVIDUAL! Deşi dacă vorbim de partea practică, nu se poate aplica această schemă. O mare parte din specializările medicale sau paramedicale îţi croiesc o meserie PRACTICĂ. Studentul dacă nu face şi această latură, nu-i vina lui. Despre evaluările studenţilor? Ce să mai povestim. Ar trebui să se aplice cel mai sever barem de corectare la orice examen.

 22. Pingback: 2010 in review | KINETOTERAPIE 3 ORADEA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s